5 Temmuz 2009 Pazar

Fantezi Futbol 2009-2010 Sezonu

Takip edenler bilecektir ; ailecek hastasıyız Fantezi Futbol oyununun . Yıllardır her sezon açılışı ; sadece Beşiktaş'a ithafen yapılan ''Sensiz geçen günlerin ...laylala laaaay'' tezahüratı değildir bu gönülde . Bir de fantezi futbol heyecanı sözkonusudur . 2005-2006 sezonundan itibaren bu güne kadar istisnasız her hafta kovalamışlığımız vardır . İlk 3 sene Ntvspor Fantezi Futbol sitesinden takip ederken son sene LigTv'de yer aldık . Neden hep birinci çoğul eki kullandığıma gelince ; son iki senedir fantezi futbol yarışmasını biraz içselleştirdik . Tanıdıklarımızı toparlayıp haftalık skorlar üzerinden kendi rekabetimizi oluşturduk . Sene sonunda aramızda dereceye giren arkadaşlarımıza ödüllendirme sistemimiz gereği güzel hediyeler bile verdik . Bunların tüm adına da Büyük Fantezi Futbol Kapışması dedik . İlgilenmek isteyenler şu iki siteye göz atabilir :
Bffk
Bffk2
Gelelim şimdi de yeni sezon heyecanına . 2009-2010 için hazırlıklarımız başladı . Katılacak kişilerin seçimi , vaad edilecek ödüllerin belirlenmesi ve herşeyden önemlisi hangi siteden oynayacağımıza dair yapacağımız tercih kafamızı kurcalıyor . Sonuçta bir sene boyunca oyun ile ilgili bir problemin çıkmaması için sezon öncesi alınacak kararlar çok mühim . Site tercihi ile alakalı oyunumuzun isim babası Engin Gürses güzel bir yazı yazdı . Daha çok oynadığımız iki site arasında karşılaştırma yazısı gibi dursa da hislerimize tercüman olmuş sağolsun . Okuduktan sonra konu ile ilgilenen , daha önce LigTv ve Ntvspor dışında bu oyunu oynamış olan ve görüşlerini bizlerle paylaşmak isteyen yorum bölümünü ziyaret edebilir . Şimdi söz sırası Engin Gürses'de :

Gelecek sene nerede ikamet edeceğimiz problemi , yavas yavas zihinlerde soru işaretleriyle beraber büyümeye başladı , sorunsal haline gelmeden el birliği ile müdahale etmemiz şart !!!

Bir kere karar verip sezona basladık mı , artık geri donus yok ! Bu yüzden ince eleyip sık dokuyacağımız kapsamlı bır calışmaya ihtiyacımız söz konusu. Elimızde 6 -7 tane alternatıf FF Oyunu var ve bunlar genelde oldukça benzer bır sistem üzerıne kurulmuş durumdalar. Bizim begenimizi maksimize edecek farklılıklarını ortaya çıkarmak yapacağımız ilk iş gibi gözüküyor. Bunun için bir karşılaştırma kriterleri şablonu çıkarmaya calıştım . Sizlerin de göz önünde bulundurmanız gerektiğini düşündüğünüz faktörleri eklemesiyle sağlıklı bir Fantezi Futbol Oyunları Karşılaştırması ortaya çıkaracağımızı düşünüyorum . Böylece bu yazı dizimiz yakında etraflıca ortaya çıkarmayı düşündüğümüz Fantezı Futbol Lıteratürüne de önemlı bır katkı yapmış olacak .

Ödüller

Tunç Bozacılar 'ın bu seneki başarısı ve genel manada ilk 50 veya 100 'e bizden pek çok yarısmacının girmesı bu faktörü en ön sıraya koydu . Açılan ufuklarımızla beraber nerede oynarsak oynayalım , sezon sonu ödüllerıne ulaşanın BFFK’dan çıkacağını düşünmek kimseye sürpriz gelmeyecek .

Lig Tv ‘nın sezon sonu ödülü fiyaskosundan sonra herkese siteyi değiştirme fikri hasıl olmuştu . Haftalık ödülü güzel fakat uzun vade stratejisiyle sezon sonunu kovaladığımız için bizi çok da enterese etmiyor bu ödül .

Kimbilir belki bu seneden ve Tunç Bozacılar 'ın 7869 mailinden bir ders çıkarıp bir degişikliğe imza atarlar. Bizıi için de gözü kapalı yine kayıt olmak farz olur.

Bir de kendi şahsi fikrimce ; ben açıkcası Maraton 'un bu arabayı vereceğıne pek de inanmıyorum . Tvdeki pek çok yarısmanın ödüllerini vermedıklerini , geciktirdiklerini , eksik verdiklerini , işi yokuşa sürdüklerını birinci ağızlardan cok sık duydugumuz için bu Mini Cooper 'ın verileceğine inanasım gelmiyor. Ama belki notebook , tv gibi nispeten daha küçük hediyeleri vaad edenler , bu vaadlerini yerine getirirler.

Kurallar

Genelde tüm sitelerde puanlar aynı mantık üzerine ( 60 dk oynama , gol , asist , gol yememe , sarı - kırmızı kart cezaları ) oturtuluyor. Asist ve gol puanları farklılık arzetse de bu farklılığa adapte olup stratejileri ona gore belirlemek çok zor olmuyor.

Ntv'deki haftanın oyuncusuna +5 puan fazladan verilmesi güzel bir kuraldı . Liıg Tv'nin kaptan x 2 kuralı da yine aynı güzellikte farklı bir heyecan yaşattı bıze .

Grafik – Tasarım

Lıg Tv ‘nın Ntv ‘ye oranla tasarım olarak ilerıde olduğu muhakkaktı . Geçen sene , Lig Tv ‘ye kolaylıkla ısınmamızda bu gorsel faktorun etkisi büyüktü.

Puan Hesaplamaları

Ntv ‘de neredeyse her hafta yaşanan puanlama hataları , Lıg Tv ‘de tek tük denebilecek yanlışlıklar dışında pek tekrarlanmadı. Verilen - verilmeyen asist puanlarını yazmıyorum zira bu konu hakkında belirli bir standard olusmus durumda olmadığından subjektif sularda seyredıyor bu mevzu.

Kullanım Kolaylığı

Kadro yapma , oyuncu arama - secme kolaylığı ve kadro yapmanın aldığı süre açısından Ntv ‘yi Lig Tv 'ye oranla ben daha başarılı bulduğumu belırtmelıyım.

Fıyatlandırma

İyi bir fiyatlandırma ölçütü her hafta bizi parayı tam yetiştırebilmek için can çekıştirten , onlarca kez dizilişleri değıştırmek zorunda bırakan bir formatta olmalıdır bence . Ntv ilk yıllarında bunu sağlamış olsa da , iki sene evvel 2. yarı fiyat güncellemesi itibariyle şirazenin ölçüsünü şaşırmış , futbolcu fiyatlarında abartı bır indirime gidilmiş , her hafta bütçenın yarısı yararsız bir sekılde yanımıza kar kalmaya başlamıştı . Geçen sene de bu uygulamaya devam ettıklerini göz ucuyla da olsa gördük. Lig Tv ise geçen sene bunu başarıyla uygulamış , pek çok kez 0.5 lira için bizi tilt edip tüm kadroyu baştan yapmak zorunda bırakmıştı .

Futbolcuların mevki yanlışlıkları

Lig Tv ‘nin ısrarla bütün sezon sürdürdüğü Turgay Bahadır yanlışlığı , Ntv’deki onlarca mevki hatasına oranla devede kulak sayılır.

İstatistikler

Ntv ‘de hiç bulunmayan futbolcu istatistiklerı , Lig Tv ‘de en ince ayrıntısına kadar elimizin altındaydı . Ve bu ilk haftadan itibaren , pek çok istatistik sitesi kovalama külfetinden kurtaran bır nimet oldu bizim için .

Sakat – Ceza Raporları

Ntv' de bulunmayan bu özellik Lig Tv 'de bulunsa da güncellenmeme ve güncellendiğinde de hatalı olma sorunlarının günyüzüne çıkmasıyla itibar edilmeyen bir özellik haline dönüşüp atıl kalmıştı.

Kendi Ligini kurma

Bu aslında en önemlı ozelliklerden biri . Ntv' de oynarken haftanın sonuçlarını sitemızden ilan etme faaliyeti tek tek herkesi telefonla arayıp , puanını öğrenmek işini gerektirdiği için oldukça zor bir iş haline geliyordu. Şifrelerin paylaşılması ve herkesçe bilinmesi ise farklı problemlere yol açmaktaydı . Lig Tv ‘nin kendi ligini kurma özelliği bu noktada çok önem kazanıyor. Seçeceğimiz FF oyununun mutlaka bu özelliği barındırması gerektığını düşünüyorum şahsen .

İletişime geçme kolaylığı

Ntv ‘de site yönetimine attığımız maillerin cevaplanması noktasında bir duvarla konustuğumuz hissıyatına kapılmamız , bu sene Lıi Tv' de ise "hasta la vısta" bile diyemeyen duygu yoksunu bir makina ile konuştuğumuz hissiyatına donustu. Lig Tv ‘nin "mesajınız bize iletilmistir en kısa zamanda değelendir..…. Bla bla bla " icerikli cevap maili bizi canımızdan bezdirmişti . Hem Ntv , Hem Lig Tv bu konudan sınıfta kalmıs durumdalar.

Duygusal faktörler

Bir alışkanlık faktöru var ki insana yerleştiği yerden kalkıp başka yere gitmeyi zul haline getiriyor . Oysa bir de yeni site , yeni kurallar , yepyeni bir heyecan olayı var ...

BFFK Istatıstıklerı

BFFK oyuncularının en yuksek puan , ilk 100 , ilk 50 haftalık sıralama , sezon sonu sıralama vb . gibi konulardaki istatistiklerinin süreklili arzetmesi bakımından aynı sitede devam etmek daha cazip geliyor. Kim bilir ; Allah ömür verirse de bffk10blogspot.com yaptığımızda 10 senelik bir istatistik tablosu çıkarırsak aynı sitede devam etmis olmanın avantajı da yadsınamaz .


Engin Gürses

Hiç yorum yok: