17 Ağustos 2009 Pazartesi

10 Yıl Önce Bugün


İstanbul'da yaşayanlar Büyükçekmece - Kumburgaz arasındaki Güzelce'yi bilecektir . Orada yakalandım ben depreme . Sabah-akşam sarhoş geçirilen bir yazın tek içilmeyen gecesiydi . Allahtan uyarı mı geldi bilmiyorum , yarım saat önce normal bir şekilde yatmıştım . Ancak kalkmam uzun sürmedi zira deprem izin vermedi . Önce ilk uyanma anı , sonra sallanan eşyalar ve yavaş yavaş azaldığını sandığım nalet deprem . Sonrası kabusun ta kendisi . 25. saniyedeki o sesi ömrüm boyunca unutmayacağım . Allahım allahım allahım diye bağırdığımı hatırlarım . Doğa karşısındaki çaresizliğimizin apaçık meydana çıktığı an yaz hali dolayısıyla bizde kendimizi apaçık dışarı attık . Henüz deprem dedeyi tanımamış ve rihter , artçı , öncü , merkez üssü , parçalı kırılma gibi sonradan alışacağımız kavramlara yabancı olduğumuzdan daha evel depremi yaşayan büyüklerimizden Erzincan ve Dinar eksenli anılar dinledik . Elektrik ve su yok . Her yer karanlık . Sitede herkes dışarıda , eve girme korkusu sarmış her bir tarafımızı . Ağabeyim tatilde hemen ulaştım , bir de çok sevdiğim bir arkadaşımla konuştum . Cep telefonları o dakika itibariyle iptal olmuştu , ben şanslılardandım . Farkında değildik neler yaşandığından , Gölcük , Sakarya , Avcılar , Yalova ve Kocaeli 'ni ertesi gün öğrendik . Evimiz sağlamdı çok şükür ama ya diğerleri ?

Sabaha kadar bekleyip dışarıda uyuduktan sonraki günler tek kelimeyle acı ! İnsan yavaş yavaş idrak ediyor olayın büyüklüğünü . Teyakkuz halleri , artçı depremleri , sabaha kadar zelzele muhabbetleri , gelen ölüm haberleri , gözler yaşararak okunan gazeteler , Veli Göçerler , prefabrikler , Kızılay , dönemin sağlık bakanı , yardımlar , Akut , deprem çantaları , belediyeden kaçak ruhsat verenler , panikler , korkular , avizeye bakınmalar ve daha neler neler ... Evet ; acı en doğru kelime ... Sadece acı ! Diğeri 12 Kasım'da Taksim otobüsünde yakaladı ama ilki kadar etkili asla olamadı . Zaten o deprem ilkti ve ilkler asla unutulmazdı . Onbinlerce ölü , göçük altında kalanlar ve evini kaybedenler ... Suçlu yok veya suçlu oldukça çok ... İnsanoğlu ! Suçlu doğaya kafa tutmaya çalışan insanoğlu ! Denizi dolduran , tuğladan çalan , rüşvetle ruhsat , kat , alan , izin veren , tehlikenin farkında olmayan , ülkenin deprem kuşağında olduğu öğretilmeyen tüm insanoğulları suçlu . Bu ülkede yaşamak suçun en büyüğü . Artık suçlu ayağa kalk deseler , dizler yerde ... Çöktü bir kere ...

Bir daha yaşanmaması ve her türlü önlem alınması için dua etmekten başka çaremiz yok sanırım . Ölenlerin mekanı cennet olsun ve tüm milletimize Allah bu ülkede yaşarken sabır versin ...

8 yorum:

stalker dedi ki...

ben de güzelce'deydim o gece. tesadüfe bak... yerin yırtılış sesinden birkaç dakika sonra dudağımda kocaman bir uçuk çıkmıştı. 3 gün evin bahçesinde yattık, korkudan eve giremedik.

hangi sitedeydin, merak ettim?

Tunç Bozacılar dedi ki...

Caminin 100 metre ilerisinde Şahin Sitesi var ... Bilirsin belki ...

stalker dedi ki...

bilmem mi... biz de caminin diğer tarafından 100 metre ilerideydik. dilmen sokak, eski dilek gazinosunun oralar..

Tunç Bozacılar dedi ki...

Haftasonları yolun düşerse oralara ve ben de orada olursam bir çayımı (limonata-gazoz-kola-bira) içersin o zaman abicim , beklerim :)

stalker dedi ki...

eyvallah sağolasın :) ama evi sattığımızdan beri, yani 3-4 yıldır yolum düşmüyor oralara. 15-16 yazımız geçti güzelcede, fakat depremden sonra fena soğuduk. ilk fırsatta gitmek isterim yine tabii :)

alper dedi ki...

Askerdim o gece.yedek subay okulunda.ünivden arkadaşım askerde ranza arkadaşım gölcüklü idi.ve o gece tüm ailesini kaybetti.:((( ertesi gün izin verdiler ama hayat izni yok sanırım artık..

Adsız dedi ki...

Giresun'daydık, depremle ilgili hatıram depremden birkaç gün sonra karadeniz sahil yolundan geçen tabut yüklü kamyonların dehşet verici manzarasıydı. çok ürpertici bir görüntüydü, tekrardan Allah rahmet eylesin tüm vefat edenlere.

Barış Akdemir dedi ki...

Tunç çok fenaydı ben Marmara Adasında idim düşün artık sen ben anlatmıyım .. çok kötüydü ..